Support your local Finnish and Japanese poet

Runomaraton 17.6.2017, Petit St. Louis, Rautatienkatu 18  -  klo 16:30 - 18

 

Support your local Finnish and Japanese poet – tapahtuma yhdistää suomalaiset ja japanilaiset taiteilijat yllättävässä ympäristössä, lahtelaisen Petit St. Louis -putiikin tiloissa.  Japanilaiset ja suomalaiset taiteilijat luovat yhdessä uuden teoksen, musiikkia, liikettä ja runoa yhdistävän installaation, jonka teema on ”Blue & Water”. Teoksessa esiintyvät japanilainen runoilija Yūki Nagae ja nykytanssija Chikako Fujii. Produktion suomalainen runoilija on lahtelainen Katriina Ranne, joka esittää myös omaa runouttaan yhdessä lahtelaisen tanssija Kardo Shiwanin kanssa. Musiikit tapahtumaan on säveltänyt säveltäjä Masanori Misawa. Tapahtumaa tukee Japanin suurlähetystö ja LADEC.

 

Yūki Nagae

Poetry and Thought Newcomer’s Award -runouspalkinnolla vuonna 2012 palkitun Yūki Nagaen moderni, jopa futuristinen, runous keskustelee luontevasti tieteen, matematiikan, kemian ja geologian kanssa. Hänen uusimmassa, vuonna 2016 julkaistussa runokokoelmassaan √3 korostuu kirjoitusasun ja graafisen ilmaisun merkitys kieltä muokkaavana tekijänä. Nagaen ensimmäinen kokoelma, Lonesome Flowers on vuodelta 2012. Runoilija ei halua lukijoiden lukevan erityisesti ”naisrunoilijaa”, ja on siksi muuttanut etunimensä japaniksi neutraaliin muotoon: Yūki voi olla sekä naisen että miehen nimi.

 

Chikako Fujii

Lontoossa tanssitaiteen maisteriksi valmistunut, tokiolainen nykytanssija Chikako Fujii on kiinnostunut tanssin yhdistämisestä runouteen ja kuvataiteisiin. Tanssia, tekstiä, elektronista musiikkia ja videotaidetta yhdistävä projekti yhdessä säveltäjä Masanori Misawan kanssa toi hänet mukaan Runomaratonille.

 

Katriina Ranne

Lahtelainen runoilija Katriina Ranne on väitellyt filosofian tohtoriksi Lontoossa, opettanut swahilia ja suomentanut sekä toimittanut mittavan afrikkalaisen runouden antologian, Korallia ja suolakiteitä (Poesia 2015). Hän on julkaissut yhden romaanin Minä, sisareni (2010 ) ja runoteoksen Ohikulkijan tuoksu (2014) Gummeruksen kustantamana. Syksyllä 2017 ilmestyy Katriinan toinen proosateos Kuinka valo putoaa.

 

Kardo Shiwan

 

Kardo on opettanut tanssia Lahden tanssiopistolla kolme vuotta ja sen jälkeen useissa eri oppilaitoksissa ympäri Suomea. Pohjois-Irakista kotoisin oleva tanssija voitti vuonna 2015 järjestetyn Sib Dance -tanssikilpailun tanssimalla oman koreografiansa Sibeliuksen Finlandia-hymnistä. Tällä hetkellä hän opiskelee nykytanssia Teatterikorkeakoulussa ja esiintyy ympäri maailmaa.