Hasso Krull ja M&D

Perjantai 15.6.2018, Teatteri Vanha Juko (Rautatienkatu 13) - klo 19

 

Runoilija, kääntäjä ja esseisti Hasso Krull (s. 1964) on Viron merkittävimpiä nykyrunoilijoita ja yhteiskunnallisia ajattelijoita. Hän toimittaa käännösrunouteen keskittyvää Ninniku-verkkolehteä. Krullin vuonna 2004 viroksi ilmestynyt runoeepos Meter ja Demeter (suom. Anu Laitinen) käsittelee myyttisten tarujen kautta maailman tuhoutumista vedenpaisumukseen ja uuden maailman syntymistä. Runoeepos on hänen pääteoksensa ja Viron lyriikan merkkipaaluja. Krull käyttää hyväkseen niin antiikin Kreikan kuin Amerikan alkuperäisväestönkin mytologiaa. Muinaista tarustoa hyväksikäyttäen hän käsittelee ajassamme esiintyviä ongelmia kuten ilmastonmuutosta.

 

Perjantaina Teatteri Vanhassa Jukossa esitettävä M&D perustuu Hasso Krullin Meter ja Demeter -runoeepokseen. Esityksessä virolainen nykyruno kohtaa musiikin. Kaksiosainen teos kuvaa maailman tuhoa vedenpaisumukseen ja uuden synnyttämistä sen jälkeen. Teoksen on ohjannut Jukka Hyde Hytti, joka nähdään teoksessa Meterinä. Demeteriä esittää Ilona Korhonen. Sävellyksestä ja puhallinsoittimista vastaa Hepa Halme, laulusta ja tuubasta Taito Hoffrén. Markus Ketola soittaa lyömäsoittimia ja vastaa sämpläyksestä.


Esityksen jälkeen  runoilija Hasso Krullia ja Meter ja Demeter -teoksen suomentajaa, Suomen Viron -instituutin johtajaa Anu Laitilaa haastattelee Heidi Iivari.