VIRO 100: Sinne minne - runoja ja säveliä sillan kummastakin päästä

Lauantai 16.6.2018, Vaahterasali (Aleksanterinkatu 26) - klo 13.30

 

Kirjailija Kai Aareleidista (Viro), lavarunoilija Heidi Iivarista (Suomi), runoilija Silja Järventaustasta (Suomi) ja pianisti Marge Loikista (Viro) koostuva kokoonpano tuo runon ja musiikin yhdistelmän Vaahterasalin lavalle. Nelikon yhteistyö on saanut alkunsa vuonna 2018. Tartossa pidettyyn alkuperäiseen esitykseen Järventaustan suomenkieliset runot vironsi Aareleid ja kaksikielisen esityksen muusikkona toimi Loik. Hyvän vastaanoton saanut esitys päätettiin tuoda myös Suomeen.

 

Kai Aareleid (s. 1972) on Tartossa syntynyt kirjailija ja kääntäjä, joka on kääntänyt viroksi mm. Henriikka Tavia ja Jukka Viikilää. Suomeksi Aareleidilta on ilmestynyt novelleja ja runoja Nippernaati 2 -antologiassa sekä Parnassossa. Syksyllä 2018 ilmestyy suomeksi hänen romaaninsa Korttitalo (Kustantamo S&S, suom. Outi Hytönen).

 

Helsinkiläissyntyinen Heidi Iivari (s.1974) on kääntäjä, suomenkielen opettaja ja vapaa kirjoittaja, joka on vuodesta 2006 työskennellyt Tartossa. Iivari kirjoittaa runoja sekä viroksi että suomeksi ja valmistelee tällä hetkellä ensimmäistä runokokoelmaansa.

 

Silja Järventausta (s. 1977) asuu Helsingissä ja häneltä on ilmestynyt neljä proosarunokokoelmaa, joista Hyvän yön puisto (2012) voitti Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran palkinnon. Tartto on inspiroinut Järventaustan opettelemaan viron kielen.

 

Viron Teatteri- ja musiikkiakatemiasta valmistunut Marge Loik (s. 1967) opettaa pianonsoittoa Viljandissa. Hän on konsertoinut useissa huippumuusikoista koostuvissa kokoonpanoissa ja saanut paljon tunnustusta taiteellisesta työstään ja opetuksestaan.